Themamiddag Robots & Cobots

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het samenstellen van het programma voor de tweede bijeenkomst van de groep Robots & Cobots. Al snel bleek het grote enthousiasme bij een ieder die we vroegen of ze bereid waren een bijdrage te komen leveren. Resultaat is een programma wat onze verwachtingen ver overtreft. AMR's worden voor één dag op transport gezet naar Drachten, techneuten komen over uit België en uitgebreide (on-line) presentaties worden inmiddels al voorbereid.

Het maakt het hele programma bijzonder interessant voor ieder bedrijf wat zich verder wil oriënteren op de vele mogelijkheden van robots en cobots. We zouden het dan ook erg jammer vinden als alleen de deelnemers aan de groep Robots & Cobots hier aan deel kunnen nemen. Er zal zich in Friesland immers niet snel weer een dergelijke mogelijkheid voordoen om in één middag zo veel informatie te verzamelen.

We hebben daarom besloten om deze middag voor alle (Friese) productiebedrijven open te stellen. De toegang is gratis, maar de capaciteit is beperkt. Deelname is op basis van binnenkomst aanmeldingen, waarbij we er wel vanuit gaan dat eenmaal aangemeld ook betekent dat je aanwezig zult zijn.

Programma Themamiddag

 • demonstratie van een Mobile Industrial Robot
 • presentatie van Vision systeem bij robots
 • presentatie over 3D printen van grippers
 • gelegenheid tot stellen van vragen over robots en cobots aan aanwezige deskundigen
 • netwerken met collega's uit Friese productiebedrijven
 • korte toelichting activiteiten van het Productie Platform Friesland

Datum: 24 mei 2022, binnenkomst vanaf 13.00 uur, start programma 13.30 uur

Locatie: Aludon Drachten


Mobile Industrial Robots

De toepassingsmogelijkheden van Autonomous Mobile Robots zijn groot, regelmatig ook in combinatie met robots of cobots. Toepassingen zijn onder andere:

 • transport van benodigd materiaal uit magazijn naar werkplekken
 • afvoer gereed product naar magazijn
 • afvoer van afvalmateriaal
 • transport van onderdelen tussen bewerkingsplekken
 • vervanging van heftrucks bij afleggen van grotere afstanden

Bij menig MKB bedrijf zal echter de vraag leven of een AMR wel iets is voor hun bedrijf. Hoe hoog zijn de aanschafkosten, wat heb ik meer nodig om van een AMR gebruik te kunnen maken en wat is de ROI. Het zijn vragen die ongetwijfeld aan de orde komen tijdens de uitgebreide demonstratie van de MiR.

De demonstratie wordt verzorgd door Industrial Cobotics.


Vision systeem voor robots

Het geïntegreerde vision systeem van FANUC is ontworpen voor snelle installatie, gebruiksvriendelijkheid en ultra-flexibiliteit. Met behulp van 2D- of 3D-productherkenning is het systeem in staat om producten te lokaliseren ongeacht hun omvang, vorm of positie. Het lezen van streepjescodes, sorteren op kleur, flexibele producttoevoer, visuele lijntracking met hoge snelheid en bin/panel picking zijn mogelijk.

Het geïntegreerde Vision systeem vormt de sleutel tot verbeterde productiviteit en maakt mallen overbodig, waardoor nog meer wordt bespaard.

Leer wat je met een Vision systeem kunt bereiken, vraag alles wat je nog wilt weten en wellicht kom je dan tot de conclusie dat Vision een waardevolle uitbreiding in je productieproces kan zijn.

De presentatie wordt verzorgd door FANUC Benelux.


3D printen van grippers

In het productieproces bij Variass Electronics in Veendam maakt men inmiddels gebruik van diverse cobots. De voor de verschillende toepassingen benodigde grippers worden in eigen beheer, middels 3D printen, gemaakt. Test developer Jon Schöne komt alles vertellen over deze werkwijze en de voordelen om het op deze manier te doen.

Daar blijft het echter niet bij. Inmiddels is de 3D printer ook een belangrijke schakel geworden in het optimaliseren van de productieprocessen. Beschik je namelijk eenmaal over een 3D printer en voldoende kennis om hier dagelijks gebruik van te maken dan liggen customized tools en hulpstukken onder handbereik. Deze middag hoor je een praktijkverhaal over de voordelen die Variass op de werkvloer ervaart met het gebruik van een 3D printer.

De presentatie wordt verzorgd door Jon Schöne, test developer bij Variass.